Descris drept o bijuterie tehnologică, satelitul S4 face parte din programul Syracuse şi va permite militarilor francezi, oriunde s-ar afla ei pe glob, să comunice în maximă securitate graţie unor relee aflate la sol, în aer, pe şi sub apă
«Syracuse a fost conceput pentru a rezista atât agresiunilor militare de la sol şi din spaţiu cât şi bruiajelor» explică agenţiei France Presse purtătorul de cuvânt al armatei aerului şi spaţiului. Aparatul este echipat cu mijloace de supraveghere ultrasofisticate şi are o capacitate de deplasare ce-i permite să scape de o eventuală agresiune. In fine, satelitul S4 lansat acum de pe baza Kourou din Guyana franceză este protejat contra impulsurilor electromagnetice care ar rezulta de pe urma unei explozii nucleare.
Riscurile pentru un satelit aflat în spaţiu sunt reale. Două exemple: în iulie anul trecut, comandamentul spaţial american acuzase Rusia că a efectuat în spaţiu «un test ne-distrugător cu o armă anti-satelit». In 2017, un satelit-spion rusesc încercase să se apropie de un satelit militar franco-italian.
Programul Syracuse reprezintă o investiţie totală de circa 4 miliarde de euro. Nevoile pentru a trata volume tot mai mari de date implică investiţii permanente. De exemplu, pentru a trata în timp real informaţii sau imagini venite din mai multe colţuri ale lumii, Franţa va dispune de 400 de staţii capabile să comunice cu S4 de la sol, din avioane, de pe vase sau submarine.
In ciuda acestui succes, Franţa, chiar dacă rămâne un actor important în cursa înarmărilor, cu doar 2 miliarde de euro de investiţii anuale în domeniul spaţial civil şi militar, este departe de trioul de vârf al clasamentului mondial. 50 de miliarde pentru SUA, 10 pentru China şi 4 pentru Rusia, potrivit cifrelor pe 2020 ale guvernului francez.